Pozdravljam sve one koji nisu ravnodušni prema tehničkom, i ne samo, šivanje.
Želim vam upozoriti varijantu antene za daljinski prijem digitalnog emitiranja. Naravno, u mom proizvodu nema ništa bitno novo, ali možda je ideja kombiniranja pojačala s antenom nekome korisna. Antenna Kharchenko privlači prije svega jednostavnom izradom, dobrom ponovljivošću, dovoljnim širokopojasnim pristupom, pristojnim dobicima (navedenim do 9dB s reflektorom, ali još uvijek nemam što mjeriti) s malim dimenzijama. Po mom mišljenju, djeluje bolje od poznate sušilice.
Dakle, o razlozima koji su potaknuli želju za stvaranjem ovog djela. U našem gradu, naravno, postoji kula s kojom se emitira prvi multipleks "brojeva" i obećavam da će uključiti i drugi (već dvije godine), ali želim ovdje i sada, kao i mnogi. U susjednom gradu već je uključen i drugi paket, ali naravno da ga na unutarnjoj anteni nije prihvaćen, a na vanjskom bez pojačala. Imao sam takvu antenu u vrtu, nedavno sam je dao susjedu u zamjenu za materijal, tako da je bila prilika da pokažem kako to radim.
Za proizvodnju nisu potrebni vrlo deficitarni materijali, čak i ako sve ispadne jeftinije od tvorničkih, a da ne spominjemo super reklamirane uz obećanje da će primiti 80 (?) Kanala (postoje neki, čitao sam o ovoj prijevari).
materijali:
1. Duljina kabla 4x16mm² - 1,5m.
2. Komad žice SIP - 1,5-2m.
3. Listovi aluminija debljine 1-1,5 mm. 60h200mm. (Izrezao sam iz stare tave)
4. antensko pojačalo iz "sušilice".
5. Stezaljke za pričvršćivanje antene na jarbol.
6. Silikonsko brtvilo
7. I naravno kabel i utikač.
8. Mala kutija za lemljenje.
9. M5 vijci (glava u suprotnom položaju) s maticama i podloškama - 2kom.
instrumenti:
1. Ručna pila
2. Škare za metal
3. Bušilica (koristio sam priručnik)
4. Bušilice 1,5 i 5 mm.
5. Zabilježite osobnu ili ravnu datoteku.
Prije svega, računamo našu antenu. Nije me posebno mučio, uzeo sam podatke o frekvencijama koje su me zanimale. U mom gradu je prvi paket 602 MHz (37 kanala), a drugi obećani 770 MHz (58 kanala). Interesuju me podaci susjeda -546 MHz (30-kanalni) prvi i 498 MHz (24-kanalni) drugi multipleks, pa ću napraviti antenu na njima. Dobivene frekvencije, tačnije prosječna frekvencija, zamijenjene su u mrežnom kalkulatoru i dobile su potrebne veličine.
U sljedećoj fazi pripremite materijal - skinite kabel
i SIP za gole žice.
Izvadimo komad lima aluminija iz stare tave.
Iz jezgre kabela 16 mm² (ø5,1 mm) pomoću kliješta za savijanje "osam" antena.
Izrađujemo preklapanje spojnice G8, brusnim pločom brusimo polovicu promjera.
Priključne točke izbušene su ø1,5 mm za zakovice.
Zakivamo do spoja kabelskih traka od aluminija širine 7 mm, duljine-50 (s marginom).
Trake savijamo na takav način da se pojačalo na njih može pričvrstiti vijcima.
U trakama izbušimo rupe ø5 mm za vijke koji učvršćuju pojačalo, grubo govoreći na mjestu, koristeći sam pojačalo kao predložak, održavajući razmak od 10 mm (ili što god se izračunava) između ploča. Rupice za probijanje do promjera 7 mm (promjer glave provrta s vijakom).
Sljedeći korak nazvao bih podsmijehom pojačala.
Pojačalo u ovom dizajnu nije luksuz, već sredstvo za slanje slabog signala kroz kabel, u kojem bi se prigušilo u prvom metru, do prijamnika.
Budući da se u dimenzijama nije uklapao u razvodnu kutiju i bilo ga je potrebno umetnuti, njegovi su rubovi i standardno pričvršćivanje kabela jednostavno barbarski - metalne škare - izrezani na željenu veličinu, a u sredini ploče bušen je otvor za samorezni vijak. Vitalni organi pojačala nisu pogođeni tijekom ove izvedbe.
Antenski reflektor također se izrađuje prema mrežnim proračunima. Okviri su savijeni iz iste jezgre kabela kao i antena. Veliki okvir zakrivljen je u konstrukcijskim dimenzijama reflektora, a mali je dizajniran za postavljanje antene na jarbol, nosače (metalne izolatore) antenskog lima i, usput, za povećanje krutosti rešetke.
Okviri su međusobno povezani trakom od aluminija, nakon čega slijedi klještanje kliještima.
Dobijamo sljedeću konstrukciju:
Rešetka je izrađena od pojedinačnih SIP žica, koje se naizmjenično omotavaju oko dugih strana okvira u koracima od 10 mm.
Da bi se održali nagib i veličina rešetke (kako bi se stranice reflektora zategnule u "sat", preporučujem vam izradu šablona od 10 mm šine, piljenje izreza za okvire veličine u njemu. Nekim čudom me je sačuvao stari predložak (dvije godine služio je kao obloga ispod komoda), pa ne prikazujem kako ga napraviti, i tako je jasno.
Kao rezultat, reflektor izgleda ovako:
Podsjeća na roštilj u hladnjaku.
Općenito, naravno, možete učiniti bez reflektora, ali u mom je slučaju bilo potrebno ne samo povećati signal udaljene stanice, već i oslabiti signal bliske, iako dodatni dobitak (po mom mišljenju pogrešan izraz za antenu, koeficijent usmjerenja je tačniji) ne bi naštetio.
Priključak antene i reflektora izrađen je od aluminijskih nosača ("metalni izolatori").
Svi jednodijelni spojevi izvedeni su na zakovicama izrađenim od jedinstvene SIP jezgre.
Kabel koji pada, u nedostatku (sav višak je već odrezan i zapečaćen) standardnog nosača, jednostavno se lemljenje na ploču pojačala.
Zatim pojačalo sakrivamo u razvodnu kutiju i, zbog teških vremenskih uvjeta, sve spojeve i rupe premažemo silikonskim zaptivačem.
Zakopati antenski list kroz nosače do reflektora i dobivamo gotov proizvod:
Nema smisla prikazivati instalaciju i podešavanje azimuta, rezultat gibanja tijela prikazat ću u izborniku postavki prijemnika:
Prije svega, morate uključiti antenu jer prijemnik ima takvu funkciju.
U izborniku postavki ulazimo u ručnu potragu za kanalima, postavljamo kanal koji nam treba i na donjoj skali (kvaliteta signala) postavljamo antenu u azimut. Podsjetim da su mi potrebni 24. i 30. kanal.
Pa, Bog je naredio da provjeri signal našeg tornja:
Sada uključujemo automatsko pretraživanje na prijemniku i gledamo koji će nas programi privući:
U početku me uhvatio drugi multipleks daleke kule, upravo je to sve bilo naumio.
Sljedeća dva paketa gotovo su identična, razlikuju se samo u informativnim programima različitih područja.
Kao rezultat, imamo 30 kanala, od kojih se 10 ponavlja.
Da, zaboravio sam naznačiti udaljenosti do odašiljača.Ako je vjerovati informacijama s interaktivne karte TsETV, onda do najudaljenije u pravcu 21 km., A do naše samo 4 km. Visinski kut između njih je 74 °.
Pri proizvodnji antene nijedno pojačalo nije ozbiljno ozlijeđeno.